U trendu

U Ukrajini poginulo 501 dete, parlament poziva međunarodnu zajednicu da reaguje

Vrhovna rada Ukrajine saopštila je danas da je od početka invazije Rusije poginulo 501 dete, povređeno 961, dok se kao nestalo vodi 401, te je pozvala međunarodnu zajednicu da konsoliduje napore za zaštitu i oslobađanje ukrajinske dece.

U saopštenju se navode podaci koje je prikupio UNICEF, ocenjujući da je „oko 20 hiljada dece nasilno deportovano na teritoriju Rusije sa privremeno okupiranih teritorija Ukrajine ili teritorija koje su bile pod ruskom okupacijom“.

„Prema dostupnim informacijama, više od 1.000 ukrajinske dece nalazi se na teritoriji Belorusije u okviru odluka samoproglašenog predsednika Republike Belorusije, kao i pojedinačnih odluka savezne države“, navodi se u saopštenju.

Parlament navodi da zločini nad ukrajinskom decom predstavljaju grubo kršenje Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta iz 1989. godine i da Rusija odvodi decu navodno na odmor i rehabilitaciju, a u stvarnosti ih nasilno zatvara, nedozvoljavajući im da se vrate roditeljima.

„Rusija ne daje spiskove deportovane dece i odbija da vodi pregovore oko njihovog povratka. Zbog protivljenja ruske strane, od početka sveobuhvatne oružane agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, vraćeno je samo 361 dete“, piše u saopštenju.

Vrhovna Rada Ukrajine zato poziva međonarodnu zajednicu da usvoji odgovarajuće odluke u vezi sa odlučnom osudom prinudne deportacije ukrajinske dece i da izrazi javnu podršku delatnosti Međunarodnog krivičnog suda, posebno u pogledu istrage i krivičnog gonjenja za zločine genocida.

„Ukajinski parlament poziva organe za sprovođenje zakona drugih država da pomognu državnim organima Ukrajine i Međunarodnom krivičnom sudu u prikupljanju dokaza u vezi sa umešanosti Rusije i njenih zvaničnika u prisilnu deportaciju ukrajinske dece“, navodi se u saopštenju.

Parlament je takođe pozvao Vladu Ukrajine da preduzme sve moguće mere da se komesaru Saveta Evrope za ljudska prava, visokom komesaru Ujedinjenih nacija za ljudska prava i Komitetu UN za prava deteta prenesu kompletne liste deportovane dece od 2014. godine do sada.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.