U trendu

U Velsu poskupela struja za 224 odsto

BEČ – Kompanija „Vels Štrom“ iz austrijskog grada Velsa povećala je cenu struje za svoje potrošače za 224 odsto, zbog, kako su obrazložili, kupovine struje na međunarodnom tržištu, iako je ranije snabdevač grada tvrdio da gotovo svu struju proizvodi iz sopstvenih hidrokapaciteta.

„Vels Štrom“ se reklamira time da gotovo svu potrebu struje pokriva iz hidrocentrala grada, i da pored toga struju proizvodi za 11,06 odsto iz vetrokapaciteta, 2,3 odsto iz solarnih postrojenja i 1,95 procenata iz biomase.

Sada kompanija pravda povećanje cene, koje je naišlo na žestoku kritiku javnosti, i navodi da „značajan deo potrebne struje Velsa kupuje na tržištu“.

Šef odborničkog kluba Zelenih u skupštini Velsa Valter Tojbel rekao je da ne razume povećanje cene struje kada kompanija sma navodi da proizvodi struju iz hidrokapaciteta.

„Ili ta tvrdnja nije istinita ili nas je neko do sada lagao o poreklu struje u Velsu“, rekao je on.

Tojbl smatra da „Vels Štrom“ želi poskupljenjem da zaradi na grbači poreskih obveznika, pošto je država uvela „kočnicu“ na cenu struje, te razliku od određene cene plaća iz budžeta snabdevačima električne energije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar