U trendu

U vladi ne mogu da budu i Krivokapić i Sekulović

PODGORICA – U vladi ne mogu da budu i premijer Zdravko Krivokapić i ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, izjavio je danas poslanik Demokratskog fronta (DF) i predsednik skupštinskog Odbora za bezbednost i odbranu, Milan Knežević, ocenjujući da je situacija u bezbednosnom sektoru neodrživa.

On je rekao da je održana sednica Veća za nacionalnu bezbednost, ali da na njoj nije razmatran Izveštaj komisije o dešavanjima na Cetinju 4. i 5. septembra, jer se nije sastao Biro za operativnu koordinaciju kojim upravlja korodinator službi bezbednosti i potpredsednik vlade Dritan Abazović.

Knežević je rekao da ga je Abazović sinoć obavestio da nisu uspeli da održe sednicu iz tehničkih razloga.

Knežević je, u uživo uključenju na Fejsbuku, rekao da je na sednici Veća imao jasan i decidan stav da je stanje u bezbednosnom sektoru neodrživo.

„Ono što sam čuo od premijera Zdravka Krivokapića u vezi sa ministrom unutrašnjih poslova Sergejom Sekulovićem i direktorom policije Zoranom Brđaninom, kao i to što sam čuo od Brđanina i Sekulovića na sednici Odbora, daje mi za pravo da ponovim stav da ne mogu biti u Vladi i Krivokapić i Sekulović“, naveo je Knežević, prenela je agencija Mina.

Knežević je ocijenio da je u ovom trenutku sveopšte, ne samo političke nego i društvene krize, neophodno je brzo i racinalno donositi odluke.

„Ukoliko je tačno ono što je Krivokapić nama saopštio 4. i 5. septembra da je na delu puzajući državni udar, onda odgovornost za to treba da preuzmu Sekulović i Brđanin“, poručio je Knežević.

On je kazao da nema razdvajanja, niti postoji mogućnost što se tiče DF-a da se vaga odgovornost, pokuša održati status kvo, na način da se odgovornost prebaci na jednog čoveka u bezbednosnom sektoru.

Ukoliko je tačno što su rekli Sekulović i Brđanin, kako je rekao Knežević, da su oni doprineli da se ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joankija obavi u skladu sa zakonom i ustavom, onda je, kako je poručio, jasno da Krivokapić ne može da bude na čelu vlade.

Knežević je rekao da je unutar vlade opšta atmosfera nepoverenja i da mu ne uliva osećaj da je bezbjednosni sektor u punoj kontroli od ljudi koji upravljaju njime.

„Još jednom potenciram i apelujem da se sve ovo što se izdešavalo na Cetinju, i što se dešava ovih dana, ima implikacija sa opštom bezbednosnom klimom, mora što pre razrešavati“, kazao je Knežević.

On je rekao da kao predsjednik Odbora za bezbednost ne može da zakaže nastavak sednice jer je, kako je kazao, funkcionerima koji imaju obavezu da se pojave na Odboru, važnije da budu na službenim putovanjima.

„Ne postoji važnija tema od bezbednosne sitaucije u Crnoj Gori. Krivokapić i Abazović treba da izdaju obavezujuće uputstvo, makar u profesionalnom i ljudskom smislu, da moraju prisustvoati sednicama odbora, na način da sve drugo ostave po strani“, rekao je on.

Knežević je ponovio ranije izrečeni stav da Izveštaj o dešavanjima na Cetinju, bude dostupan javnosti i da se sa tog dokumenta skine oznaka tajnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.