UAE ublažili islamske zakone, ukinuta ograničenja za nevenčane partnere i za alkohol

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) su danas objavili temeljnu promenu islamskih zakona posle koje će nevenčani partneri moći da žive zajedno, ograničenja vezana za alkohol biti ublažena, a ubistva radi navodne „odbrane časti“ kažnjavana.

Promene obuhvataju ukidanje kazni za konzumiranje, prodaju i posedovanje alkohola za osobe koje imaju 21 godinu i starije.

Iako je žestoko piće i pivo dostupno u mnogim kafićima i klubovima luksuznih priobalnih gradova, gradjani su do sada morali da izdaju od države izdatu licencu za kupovinu ili posedovanje alkohola u svojim domovima.

Muslimanima koji nisu mogli da dobiju tu licencu novi zakon će očigledno dozvoliti da slobodno konzumiraju alkoholna pića.

Jedan amandman se odnosi na „kohabitaciju nevenčanih parova“, koja je dugo bila krivično delo u UAE.

Iako su vlasti, naročito u slobodnijem finansijskom centru Dubaiju, retko primenjivale zakon na strance, pretnja kaznom bila je na snazi.

Vlada je, radi bolje zaštite prava žena, navela da je odlučila da ukine zakone koji brane „zločine radi odbrane časti“, naširoko kritikovan plemenski običaj da muški rodjak izbegne kaznu za napad na ženu za koju se smatralo da sramoti porodicu.

Zločin počinjen da bi se navodno „skinula sramota“ sa porodice, odnosno ubistvo žene zbog promiskuiteta ili nepoštovanja verskih ili kulturnih ograničenja, ubuduće će biti tretirano kao i svako drugo ubistvo.

Promene zakona omogućavaju strancima, kojih je gotovo devet puta više od državljana UAE, da izbegavaju islamske šerijatske sudove kad je reč o pitanjima kao što su brak, razvod i nasledjivanje.

Tradicionalne islamske vrednosti i dalje su snažne u UAE, a najnovija reforma nije obuhvatila druge oblike ponašanja, prema lokalnim običajima uvredljive, na primer homoseksualne činove, zbog kojih su stranci završavali u zatvoru.

Širenje ličnih sloboda odražava promenu imidža države koja želi da se prikaže kao poželjna destinacija za turiste i strane kompanije, pošto prihvata odredjene zapadne vrednosti uprkos islamskim zakonima.

Cilj reformi je da poboljšaju ekonomsku i socijalnu sliku i da „konsoliduju načela tolerancije UAE“, navela je državna novinska agencija WAM.

Objava je usledila posle istorijskog sporazuma o normalizaciji odnosa UAE i Izraela, postignutog uz posredstvo SAD. Očekuje se da će taj sporazum u UAE dovesti mnoštvo izraelskih turista i investitora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.