U trendu

Ubijen palestinski napadač na Zapadnoj obali

Jedan Palestinac ubijen je danas hicima izraelskih stražara kada je pokušao nožem da izbode čuvara privatne bezbednosne kompanije na kontrolnom punktu izmedju okupirane Zapadne obale i Izraela, saopštila je izraelska policija.

U poslednjih mesec dana u nasilju oko pristupa svetilištima u starom gradu Jerusalimu ubijeno je 10 Izraelaca, uglavnom u napadima nožem. U napadima je ubijeno i 48 osoba s palestinske strane od kojih je 27 Izrael okarakterisao kao napadače, dok su ostali nastradali u sukobima s izraelskim bezbednosnim snagama.

Istovremeno danas američki državni sekretar Džon Keri nastavlja napore za okončanje talasa nasilja izmedju Palestinaca i Izraela.

Keri se danas sastao u Amanu, u Jordanu, s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Dvojica zvaničnika razgovarala su u rezidenciji palestinskog predsednika u Amanu.

Keri će kasnije razgovarati i sa jordanskim kraljem Abdalahom Drugim, a posle Amana putuje u Saudijsku Arabiju.

Oni će razmatrati predloge iznete tokom Kerijevog sastanka u Berlinu u četvrtak sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

Posle sastanka sa Netanjahuom Keri je izrazio „oprezni optimizam“ da će se situacija smiriti. Rekao je da želi da se jasno iskažu pravila oko pristupa svetom mestu u starom Jerusalimu koje je u centru napetosti.

Nasilje je podstaknuto glasinama da Izrael planira da preuzme deo Starog grada Jerusalima gde se nalazi najsvetije mesto judaizma, a tu se nalazi i džamija Al Aksa, treće najsvetije mesto islama i glavni nacionalni simbol Palestinaca.

Incidenti su počeli oko starog Jerusalima, ali su se proširli i na Zapadnu obalu i pojas Gaze.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.