U trendu

Udala se dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Jusufzai

LONDON – Dobitnica Nobelove nagrade za mir i aktivistkinja za ljudksa prava Malala Jusafzai objavila je da se udala za partnera Asera Malika na skromnoj ceremoniji u Birmingemu.

Malala (24), pakistanska aktivistkinja za pravo žena na obrazoivanje, objavila je na svom Tviter nalogu fotografije venčanja na kojoj su pored Malika i članovi njihovih porodica.

„Danas je poseban dan u mom životu, Aser i ja smo se vezali da budemo partneri do kraja života. Uzbuđeni smo što ćemo ići zajedno putem koji je pred nama“, napisala je Jusafzai, prenosi AP.

Malala Jusafzai je sa 17 godina postala najmlađi dobitnik Nobelove nagrade u bilo kojoj oblasti, kada je 2014. podelila Nobelovu nagradu za mir sa indijskom aktivistkinjom za prava dece Kajlaš Satirahi.

Poznata je kao borac za pravo na obrazovanje i prava žena, posebno u dolini Svat, gde su Talibani zabranili devojčicama da pohađaju školu.

Na nju je 9. oktobra 2012. godine izveden atentat, kada je napadač ušao u školski autobus prilikom njenog povratka iz škole i ispalio joj dva hica u glavu i vrat.

Odgovornost za napad su preuzeli talibani.

Nakon atentata je bila u kritičnom stanju, ali joj se zdravstveno stanje poboljšalo pa je prebačena u Birmingem na dalje lečenje.

Ovaj atentat je pokrenuo podršku Malali Jusufzai širom sveta, a specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za globalno obrazovanje Gordon Braun je pokrenuo peticiju pod sloganom „Ja sam Malala“ sa ciljem da sva deca širom sveta do kraja 2015. godine budu u školama.

Peticija je dovela do toga da je Pakistan ratifikovao prvu povelju o pravu na obrazovanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar