U trendu

Uhapšen italijanski begunac, vođa kalabrijske mafije?

MADRID – U Madridu je uhapšen italijanski begunac za koga se veruje da je vođa jedne od najmoćnijih kriminalnih organizacija na svetu, kalabrijske ndragente, saopštile su danas španska i italijanska policija.

Italijanski karabinjeri identifikovali su čoveka kao 60-godišnjeg Domenika Paviljanitija, javlja AP.

Kako se navodi u saopštenju španske policije, Paviljaniti je uhapšen u zajedničkoj akciji sa karabinjerima, a italijanski tužioci su saopštili da je do hapšenja došlo u utorak.

Italijanski begunac je prilikom hapšenja kod sebe imao lažna portugalska dokumenta, šest mobilnih telefona i 6.000 evra u gotovini, navodi se u saopštenju španske policije.

Policija veruje da je Paviljaniti vođa klana ndrangeta koji je nazvan po njemu i koji deluje širom sveta iz svoje baze u italijanskoj regiji Kalabrija.

Paviljaniti je u odsustvu, u januaru mesecu, osuđen na 11 godina, osam meseci i 15 dana zatvora zbog niza zločina, koji uključuju ubistvo i kriminalno udruživanje u cilju trgovine drogom.

On je ranije bio osuđen u Italiji na doživotni zatvor, ali je kazna kasnije smanjena na 30 godina, zbog niza ubistava i krivičnih dela trgovine ljudima iz 80-ih godina 20. veka.

On je oslobođen u oktobru 2019. godine, zbog greške u izračunavanju kazne, kako su rekli tužioci.

Nakon toga je pobegao u Španiju gde je navodno imao pomoć i zaštitu od saradnika u trgovini drogom.

Kriminalna organizacija ndrangeta stekla je moć pošto je sicilijanska mafija opala, navodi agencija. Navodno je koristila desetine milijardi dolara prihoda od kokaina da proširi svoj kriminalni domet i razgranala se na ostatak Evrope, Australiju, Severnu i Južnu Ameriku i Afriku, kažu istražni irgani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.