U trendu

Uhapšena žena zbog mogućeg bombaškog napada na Kineze

ISLAMABAD – Pakistanska policija saopštila je danas da je uhapsila ženu za koju sumnja da je kao potencijalni bombaš samoubica planirala da se raznese u blizini konvoja kineskih državljana duž Kinesko-pakistanskog ekonomskog koridora (CPEC).

Osmunjičena je uhapšena u jugozapadnoj provinciji Beludžistan koja se graniči sa Avganistanom i Iranom.

Dodaje se da je policija od nje uzela eksploziv i detonatore i nakon istrage otkrila njene planove da napadne kineske državljane, iako nisu pronađeni drugi dokazi koji bi potkrepili te optužbe, javlja Rojters.

Hapšenje je usledilo dve nedelje nakon što je žena bombaš samoubica digla sebe u vazduh na univerzitetskom kampusu u južnom gradu Karačiju, ubivši tri kineska nastavnika i njihovog pakistanskog vozaca.

Obe osobe, navode iz pakistanske policije, pripadaju separatističkoj Oslobodilačkoj vojsci Beludza (BLA), koja je pocela da koristi žene militante kao bombaše samoubice.

Napominje se da je Kina bliski pakistanski saveznik, a CPEC je investicija od 65 milijardi dolara u infrastrukturu u Pakistanu i deo kineške „Inicijative pojas i put”, koja treba da posluži u svrhu pronalaženja putnih i morskih trgovackih puteva za povezivanje sa ostatkom sveta.

U Beludžistanu se nalazi dubokovodna luka u gradu Gvadar, koju Peking razvija u okviru CPEC-a, a tamošnji separatisticki gerilci ističu da se decenijama bore za veći udeo u regionalnim rudnicima i mineralnim resursima.

Gerilci smatraju da Peking želi da okupira njihovu zemlju i resurse, pa napadaju gasna postrojenja, infrastrukturu, snage bezbednosti i druge kineske interese.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar