U trendu

Uhapšene 382 osobe, pokrenuto 130 novih istraga

PODGORICA – U akciji Europola, sprovedenoj u 28 zemalja, uhapÅ¡ene su 382 osobe, oduzeto je 106 komada oruÅŸja, 304 kilograma droge i 12.250 komada municije,a na osnovu prikupljenih dokaza pokrenuto je 130 novih istraga na osnovu prikupljenih dokaza.

Akcija je bila usmerena protiv trgovine drogama, oruşjem, krijumčarenja migranata i trgovine ljudima.

Tokom operacije, Crna Gora je, uz podršku projekta CSC WB IPA 2019, bila domaćin operativnog centra kako bi se omogućila brza razmena operativnih informacija između učesnika.

Operativne aktivnosti su se uglavnom odvijale na Balkanu i jugoistočnoj Evropi. Druge zemlje širom Evrope dale su svoj doprinos kriminalističkoj obaveštajnoj sluşbi i sprovele operativne akcije na nacionalnom nivou.

U akcije na terenu učestvovalo je skoro 16.000 policajaca. Istovremeno, između 24. i 29. oktobra, nacionalne vlasti su koordinirale posebne aktivnosti koje su bile usmerene na mreÅŸe trgovine ljudima uključene u seksualnu eksploataciju, prisilno prosačenje i prisilni kriminal.

„Sveukupno, aktivnosti su dovele do 382 hapÅ¡enja osumnjičenih, od kojih je većina navodno bila umeÅ¡ana u trgovinu drogom, omogućavanje ilegalne imigracije, prevaru dokumenata i trgovinu vatrenim oruÅŸjem. Policajci su na terenu otkrili niz krivičnih dela u vezi sa omogućavanjem ilegalne imigracije i srodnim zakonskim krÅ¡enjima kao Å¡to je prevara dokumenata. HapÅ¡enja i prikupljeni dokazi omogućili su organima za provođenje zakona da pokrenu 130 novih istraga“, saopÅ¡teno je iz Europola.

Tokom akcije oduzeto je 106 komada oruşja, 304 kilograma droge i 12.250 komada municije. Pokrenuto je i 130 novih istraga na osnovu prikupljenih dokaza. Uhapšene su 382 osumnjičene osobe.

Operativne aktivnosti u 28 zemalja Å¡irom Evrope podrÅŸali su i EurodÅŸast, Frontex, INTERPOL, SELEC i druge međunarodne organizacije, preneo je portal podgoričkog Dana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.