U trendu

Uhapšeno 49 osoba zbog planiranja terorističkih napada u Turskoj

Policija u Turskoj uhapsila je 49 ljudi zbog navodne povezanosti sa Islamskom državom (ID) i planiranjem terorističkih napada tokom referenduma o jačanju ovlašćenja predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, javila je danas agencija Anadolja.

Policija je uhapsila osumnjičene u sedam simultanih policijskih akcija u Istanbulu. Medju uhapšenima je 41 stranac, a neki od njih su povezani i sa napadom u noćnom klubu u Istanbulu u novogodišnjoj noći.

ID pozvala je na napade tokom održavanja referenduma u Turskoj, tvrdeći da se glasanje protivi Bogu i da su muslimanski glasači nevernici.

U Turskoj će u nedelju biti održan ključan referendum o jačanju ovlašćenja predsednika Redžepa Tajipa Erdogana čiji bi ishod mogao da preoblikuje politički sistem u zemlji i promeni odnose Turske sa Zapadom.

Referendum je organizovan devet meseci posle neuspelog vojnog udara a pozvano je 55,3 miliona gradjana da glasa o izmeni Ustava koji predvidja ukidanje mesta premijera u korist predsednika države, koji bi imao šira ovlašćenja.

Turska vlada smatra da je takva reforma neophodna da bi država bila stabilna čime bi se izbegle „krhke koalicione vlade“ koje su bile pre dolaska Erdoganove Stranke pravde i razvoja (AKP).

Protivnici smatraju da referendum daje Erodganu autoritarnu moć optužujući turskog predsednika da na taj način želi da uguši svaki kritički glas, posebno posle neuspelog puča 15. jula 2016. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar