U trendu

Ukinute pojedine dužnosti britanske kraljice

LONDON – Bakingemska palata je redukovala ili ukinula pojedine dužnosti koje britanska kraljica Elizabeta II (96) mora da ispuni kao monarh tokom godine, piše Dejli mejl.

Princ od Velsa (73) je spreman da se preuzme neke od zahtevnijih zvaničnih dužnosti, dok su događaji poput otvaranja godišnjeg zasedanja parlamenta, ukinuti.

To je prvi put tokom više od jedne decenije da su izmenjene kraljičine dužnosti.

Izvor iz palate je umanjio značaj izmena, rekavši da to nije drastična promena, već malo „ažuriranje“ dužnosti nakon jubileja.

Nova kraljičina uloga i dužnosti staviće akcenat na podršku široj kraljevskoj porodici, uz smanjenje specifičnih dužnosti koje će obavljati.

Ona će i dalje obavljati dva ključne uloge – šefa države i šefa nacije.

Uloga šefa države je uključivala otvaranje godišnjeg zasedanja parlamenta, imenovanje premijera i odlaženje u posete i primanje državnih poseta, dužnosti koje su prethodno bile navedene na listi od 13 tačaka.

Ove specifične dužnosti su razvodnjene nejasnim jezikom koji kaže da kraljičina uloga obuhvata niz parlamentarnih i diplomatskih dužnosti i da ona samo prima druge šefove država, naveo je list.

Kao šef nacije, kraljica će ispunjavati svoje dužnosti samo tamo gde je to prikladno ili neophodno.

Velika Britanija je od 2. do 5. juna obeležila platinasti jubilej Elizabete II, njenih 70 godina na britanskom tronu, kada 96-godišnja kraljica nije prisustvovala obeležavanju Dana zahvalnosti prvi put otkako je na čelu monarhije, a nakon zdravstvenih tegoba koje je osetila tokom ranijeg pojavljivanja na vojnoj paradi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar