U trendu

Ukrajina i SAD ne ocekuju napredak u pregovorima

KIJEV – Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se širom Ukrajine rano jutros, dok se ukrajinski i ruski pregovarači spremaju za direktne razgovore u Turskoj na kojima Kijev traži prekid vatre bez ugrožavanja teritorije ili suvereniteta, prenosi Rojters.

Ukrajina i SAD imaju malo nade za napredak na prvim direktnim pregovorima između dve strane, nakon više od dve nedelje, iako je izgledalo da je ruska invazija zaustavljena na nekoliko frontova, navodi britanska agencija.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba naglasio je povodom razgovora u Turskoj da Ukrajina „neće trgovati ljudima, zemljom ili suverenitetom“.

„Minimalni program su humanitarna pitanja, a maksimalni program je postizanje sporazuma o prekidu vatre“, izjavio je on na ukrajinskoj televiziji.

Visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta rekao je da se čini da ruski predsednik Vladimir Putin nije spreman da napravi kompromise kako bi okončao rat, a savetnik ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova Vadim Denisenko poručio je da sumnja da će na pregovorima biti ikakvog pomaka.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov poručio je da dosadašnji razgovori nisu dali nikakav suštinski napredak, ali da je važno da se oni direktno nastave, ali nije želeo da daje više informacija.

Više od mesec dana od početka ruskog napada, više od 3,8 miliona ljudi je pobeglo iz Ukrajine u inostranstvo, a hiljade njih je ubijeno i ranjeno, dok je ruska ekonomija pogođena sankcijama Zapada, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.