Ukrajina rasporedila vojsku kod Krima – sukob na pomolu?

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko naredio je da se sve vojne jedinice postave u blizini granica s Krimom i Donbasom.

„Održan je sastanak sa predstavnicima bezbednosti i ministrom spoljnih poslova. Naređeno je da se postave sve jedinice blizu administrativnih granica sa Krimom i Donbasom“, objavio je Porošenko.

Ukrajinski predsednik Petar Porošenko je ranije rekao da su ruske optužbe da je Ukrajina ušla na Krim ciničan izgovor kako bi se pojačale vojne pretnje protiv Ukrajine.

Taj potez je usledio nakon što su se pojavile informacije o mogućem terorističkom napadu na Krimu.

Ruska obaveštajna služba FSB je saopštila da je sprečila teroristički napad na Krim koji je navodno pripremala Ukrajina.

Porošenko traži razgovore sa Putinom i zapadnim liderima

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko saopštio je danas da želi da direktno razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i nekoliko zapadnih lidera, u trenutku kada su pojačane tenzije na relaciji Kijev-Moskva, javlja danas Rojters.

Porošenko je naložio Ministarstvu spoljnih poslova Ukrajine da traži telefonske razgovore sa Putinom, nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, predsednikom Francuske Fransoa Olandom, potpredsednikom SAD Džoom Bajdenom i predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, saopštila je Pres služba predsedništva, preneo je Tas s.

„Ministarstvo spoljnih poslova treba da organizuje telefonske razgovore sa čelnicima Nemačke i Francuske u tročlanom Normandijskom formatu, da pozove na razgovor američkog potpredsednika Džoa Bajdena, predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska i inicira razgovor sa ruskim predsednikom Putinom“, navodi se u saopštenju.

Porošenko je ranije danas izjavio da je naredio da u svim vojnim jedinicama kod Krima i na liniji razdvajanja u Donbasu, borbena gotovost bude podignuta na najviši nivo.

U odvojenom obraćanju, portparol ukrajinskog Genaralštaba je Rojtersu izjavio da Ukrajina od srede sprovodi zakazane vojne vežbe.

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je juče da je sprečila teroristički napad na Krimu, koji je, kako se tvrdi, organizovala obaveštajna agencija ukrajinskog Ministarstva odbrane.

Putin je potom optužio Ukrajinu da je izabrala terorizam umesto mira i da „igra opasnu igru“ i pozvao SAD i Evropu da učine konkretne korake da utiču na Ukrajinu da promeni ponašanje.

Porošenko je odbacio tvrdnje Moskve kao „nerazumne i cinične“.

Ukrajina insistira na održavanju sastanka Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija ukoliko i dalje budu rasle tenzije izazvane optužbama Rusije da je zvanični Kijev organizovao napade na Krimu.

Uključite se u diskusiju o ovome…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.