U trendu

Ukrajina: Situacija izuzetno teška na istočnom frontu

KIJEV – Zvanični Kijev priznao je da ima poteškoća u borbama na istoku Ukrajine nakon što su ruske snage zauzele teritoriju duž fronta u tom delu zemlje i pojačale pritisak na dva ključna grada, navela je agencija Rojters.

Guverner ukrajinske Luganske oblasti Serhij Gajdaj, koja je poprište najjačih ruskih napada poslednjih nedelja, saopštio je da je situacija od ponedeljka uveče „izuzetno teška“ duž cele linije fronta.

„Ruska armija je skoncentrisala dovoljnu količinu rezervi da započne ofanzivu velikih razmera“, rekao je Gajdaj na ukrajinskoj televiziji.

On je naveo da ruske snage kontrolišu deo grada Severodonjecka, osim hemijske fabrike Azot, gde se stotine civila skrivaju nedeljama, a put koji povezuje Severodonjeck i susedni Lisičansk sa gradom Bahmut je pod stalnim granatiranjem.

„Lisičansk je ceo dan pod snažnim ruskim granatiranjem. Za sada je nemoguće utvrditi broj žrtava“, saopštio je ukrajinski guverner, i naglasio da je to granatiranje možda najteže koje je grad do sada doživeo.

Rodion Mirošnik, ambasador samoproglašene Luganske Narodne Republike u Rusiji, rekao je da se njene snage „kreću sa juga ka Lisičansku“, uz vatrene okršaje koji su izbili u brojnim obližnjim gradovima.

„Naredni sati trebalo bi da donesu značajne promene u ravnoteži snaga u toj oblasti“, saopštio je on na Telegramu.

U nedelju, u svom noćnom video obraćanju naciji, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je naglasio da se ove nedelje može očekivati intenziviranje ruskih napada, uoči odluke EU o dodeli statusa kandidata Ukrajini na samitu u četvrtak i petak.

Rat je poslednjih nedelja ušao u brutalnu fazu iscrpljivanja, pri čemu su ruske snage koncentrisale dejstva svoje artiljerije na džep Donbasa pod kontrolom Ukrajine, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar