U trendu

Ukrajina traži da Rusija otvori humanitarni koridor iz železare Azovstalj

Vlada Ukrajine je danas zatražila od Rusije da otvori humanitarni koridor za izlazak iz železare Azovstalj, poslednjeg ukrajinskog uporišta u lučkom gradu Marijupolju.

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk navela je na aplikaciji Telegram da se u železari nalazi „oko 1.000 civila i 500 ranjenih vojnika“ i dodala da ih „sve danas treba evakuisati iz Azovstalja“, prenosi Asošiejted pres.

Vereščuk je pozvala „svetske lidere i međunarodnu zajednicu da sada usmere svoje napore na Azovstalj“, navodeći da je to „ključna tačka i ključni trenutak za humanitarne napore“.

Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je danas otkazivanje planiranog napada na Azovstalj, pošto mu je ministar odbrane Sergej Šojgu rekao da su ruske snage zauzele Marijupolj.

Šojgu je Putinu kazao da su „ruska vojska i jedinice narodne milicije Donjecke Narodne Republike preduzele sve mere da spasu živote civila prilikom oslobađanja Mariupolja“, objavio je Kremlj.

„Po vašem nalogu, od 21. marta se svakodnevno otvaraju humanitarni koridori za evakuaciju civila i stranih državljana“, rekao je Šojgu Putinu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar