U trendu

Ukrajinske jedinice u Donjecku u punoj borbenoj pripravnosti

LUGANSK – Jedinice ukrajinskih oružanih snaga raspoređene na istoku Ukrajine u regionu Donbasa nalaze se u stanju pune borbene pripravnosti, a vlada u Kijevu nastavlja da jača svoje vojno prisustvo na tom području, izjavio je jutros Ivan Filiponenko, portparol samoproglašene Narodne Republike Lugansk (NRL).

„Prema proverenim informacijama, glavnokomandujući združenih ukrajinskih snaga general-pukovnik Aleksander Pavlijuk naredio je punu borbenu pripravnost. Dobili smo nove informacije da ukrajinske oružane snage jačaju svoje vojno prisustvo na ovom području“, navodi se u saopštenju milicije samoproglašene NRL objavljenom na mreži Telegram, prenosi TAS S.

Duž linije neposrednog borbenog kontakta na istoku Ukrajine, situacija se pogoršala od ranih jutarnjih sati 17. februara.

Iz samoproglašenih NRL i NRD prijavljena su najintenzivnija ukrajinska granatiranja u poslednjih nekoliko mesec, tokom kojih su pogođeni i neki civilni objekti.

Lideri samoproglašenih Luganske i Donjecke Narodne Republike, Leonid Pasečnik i Denis Pušilin, potvrdili su da je zbog toga organizovana evakuacija stanovništva u Rusiju, navodeći da je povećana pretnja ukrajinskih snaga.

Saopšteno je i da je juče proglašena opšta mobilizacija svih vojno sposobnih muškaraca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.