U trendu

Ukrajinski generalštab: Vode se jake borbe oko Mikolajeva i Černigova

Ukrajinske snage vode „jake borbe“ protiv ruskih snaga za kontrolu gradova Mikolajev na jugu i Černigov na severu zemlje, javio je jutros generalštab ukrajinske vojske, dodajući da je ukrajinska vojna operacija u toku i u istočnom regionu Donjeck.

Vojska je u saopštenju preko Fejsbuka dodala i da su glavni napori koncentrisani oko grada Marijupolja, strateške luke na jugoistoku zemlje.

Gradonačelnik Marijupolja rekao je da je situacija u gradu „jako teška“, da je grad pod „humanitarnom blokadom“ i pod jakim granatiranjem.

On je rekao da ima hiljade ranjenih u granatiranju poslednjih dana i da ruske snage sprečavaju isporuku hrane i lekova.

„Grad Marijupolj više ne postoji“, rekao je on.

Evakuacija civila je odložena zbog brojnih ruskih kršenja prekida vatre prema gradskim vlastima Marijupolja dok Moskva optužuje ukrajinske „nacionaliste“ da sprečavaju odlazak civila i koriste primirje da konsoliduju odbranu.

Proruski zvaničnik rekao je za rusku državnu televiziju da će koridori za bezbedan prolaz stanovnika grada ponovo biti otvoreni danas.

Šef vojske u Donjecku koji drže proruski separatisti, Eduard Basurin rekao je da će danas ponovo biti otvoreni koridori za bezbedan prolaz stanovnika u dva grada u tom regionu, Marijupolju i Volnovahi.

Nije rekao koliko dugo će bezbedan prolaz ostati otvoren, ni da li će biti uvedeno primirje da se olakša evakuacija dva grada.

Treća runda pregovora Ukrajine i Rusije biće održana u ponedeljak, rekao je juče član ukrajinske delegacije David Arahamija.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je juče da će Rusija smatrati kao učesnika u ratu svaku zemlju koja pokuša da nametne zonu zabrane leta iznad Ukrajine, što je Kijev tražio, a NATO već isključio kao mogućnost.

Putin je takodje rekao da sankcije uvedene njegovoj zemlji liče na „izjavu rata“, ali dodao je da još „nije dotle došlo“. On je upozorio da bi Ukrajina mogla da izgubi svoj „status države“ ukoliko ukrajinske vlasti ne promene politiku.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je danas na Tviteru da je opet razgovarao telefonom sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom da razmatra „pitanja bezbednosti“ i „finansijsku pomoć Ukrajini“, i „nastavak sankcija protiv Rusije“.

Ruske snage približavaju se Kijevu, i tu se suočavaju sa jakim otporom i ponekad granatiraju stambene zgrade, posebno u Černigovu oko 150 kilometara severno od glavnog grada, gde je desetine civila stradalo poslednjih dana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.