U trendu

Ukrajinski predsednik Zelenski danas u Varšavi o bezbednosti i daljoj vojnoj pomoći

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski danas će u Varšavi razgovarati sa predsednikom Poljske Andžejom Dudom i premijerom Mateušom Moravjeckim o bezbednosti i daljoj pomoći te zemlje u oružju a biće reči i o problemu ukrajinskih žitarica koje su umesto da budu izvezene u Afriku i Aziju velikim delom završile u Evropskoj uniji.

Ova, prva zvanična poseta ukrajinskog predsednika Poljskoj od izbijanja rata prilika je da u zajedničkom obraćanju sa predsednikom Dudom, večeras u Kraljevskom zamku u Varšavi, Zelenski zahvali Poljacima na pomoći – humanitarnoj ali pre svega u oružju i na tome što su pružili utočište za 1,4 miliona ukrajinskih ratnih izbeglica.

Od početka napada Rusije na Ukrajinu, Poljska je poslala pomoć u oružju i vojnoj opremi u vrednosti od 2,4 milijarde evra, što je četvrta po vrednosti pomoć iz jedne zemlje. Najviše su izdvojile SAD, njihova vojna pomoć za Ukrajinu iznosi 43 milijarde evra, Velike Britanije je pomogla sa 6,6 milijardi evra a Nemačke je dala vojnu pomoć od 3,5 milijardi evra, sabrao je državni Poljski radio.

Premijer Moravjecki nabrojao je da je Poljska zaključno sa februarom poslala Ukrajini ukupno 250 tenkova, uglavnom T-72 sovjetske proizvodnje a uz to posle i 14 nemačkih tenkova leopard 2 i još 60 tenkova T-72 i tenk poljske proizvodnje tvardi.

U paketu pomoći bila su i pešadijska borbena vozila BWP-1, više od 40, a ovih dana dogovoreno je da Ukrajina od Poljske kupi borbena vozila rosomak koje će Poljskoj platiti SAD i Evropska unija.

Iz Poljske su ukrajinskoj protivvazdušnoj odbrani stigle i haubice sa municijom a Poljska i Slovačka dale su najnovije Ukrajini i avione MIG-29, premda je komandant ukrajinskog vojnog vazduhoplovstva Jurij Ihnat zamerio da je reč o zastarelim avionima s lošim parametrima i da su Ukrajini potrebni američki borbeni avioni F-16 koji su prošli temeljniju modernizaciju.

„Razumemo, medjutim, da je ovo prvi korak i zahvaljujemo našim partnerima za takvu podršku“, kazao je pred posetu Zelenskog Varšavi komandant ukrajinskog vojnog vazduhoplovstva Jurij Ihnat.

Poseta Zelenskog trebalo bi takodje da umiri gnev poljskih ratara koji organizuju proteste i blokade traktorima zbog toga što vlada premijera Moravjeckog nije kontrolisala izvoz ukrajinskih žitarica, oslobodjen od carina u EU, koje su trebale samo da prodju u tranzitu do poljskih luka na Baltiku i da pretovarene na brodove otplove u zemlje Afrike. One su završile dobrim delom i na poljskom tržištu i u tamošnjim silosima.

„Sigurno ćemo otvoriti pitanje ukrajinskih žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda. Želimo da nijedna trgovina ne destabilizuje naše tržište“, kazao je o predstojećim razgovorima sa ukrajinskim predsednikom premijer Moravjecki.

Poljski poljoprivrednici dali su do rok kraja Uskrsa vladi da ispuni obećanja iz sporazuma koji su postigli prošle sedmice, u kome se ministar Henrik Kovalčik obavezao da će izdejstvovati da se hitno vrate carine u EU na ukrajinske žitarice i da će se izdvojiti oko 2,1 milijardu evra u preračunu za kompenzacije gubitaka ratarima.

„Ako vlada ne ispuni obećanja posle Uskrsa zbićemo redove u celoj zemlji. Cela Poljska će stati“, najavio je nove proteste i blokade lider poljoprivrednog saveza Agrounija Mihal Kolodjejčak.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.