U trendu

UN kritikuju vladin izveštaj o rasizmu u Britaniji

ŽENEVA – Stručnjaci Ujedinjenih nacija za ljudska prava kritikovali su danas izveštaj o rasnim nejednakostima u Britaniji, čiju je izradu naručila tamošnja vlada, ocenjujući da jereč o pokušaju „normalizacije prevlasti belaca, uprkos dokazima o institucionalnom rasizmu“.

U izveštaju britanske Komisije za rasne i etničke nejednakosti, navodi se da bi Britanija mogla da posluži kao „model drugim državama sa većinsko belim stanovništvom“, što je naišlo na gnev kritičara koji su izveštaj okarakterisali kao „zataškivanje“ rasnih problema.

„U 2021. godini je zapanjujuće čitati izveštaj o rasnoj i
etničkoj pripadnosti koji rasističke stereotipe pretvara u činjenice i izvrće podatke“, navodi se u saopštenju grupe stručnjaka UN.

U izveštaju britanske vlade se navodi da geografija, porodica i društveno-ekonomski faktori imaju veću ulogu u nečjim životnim šansama nego pripadnost rasi.

Stručnjaci UN, međutim, kažu da izveštaj koristi poznate argumente samo da bi opravdao rasnu hijerarhiju.

„Pokušaji da se normalizuje supremacija belaca, uprkos značajnim istraživanjima i dokazima o institucionalnom rasizmu, predstavlja nesrećno odbacivanje propuštanje prilike da se priznaju zločini prošlosti… da bi se krenulo napred“, ističu stručnjaci UN.

Oni su, takođe, osudili „mitsko predstavljanje robovlasništva“, kao pokušaj da bivša kolonijalnasila opere svoj udeo u istoriji trgovine robljem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.