U trendu

UN: Napredak u pregovorima zaraćenih strana u Libiji

ŽENEVA – Zaraćene strane u Libiji saglasile su se da krhko primirje pretvore u trajan sporazum, saopštila je danas misija Ujedinjenih nacija u toj zemlji.

Kako se navodi, tokom poslednje runde pregovora pod pokroviteljstvom UN u Ženevi dve strane su usaglasile nacrt sporazuma kako bi obezbedile bezbedan povratak civila u oblasti pod svojom kontrolom.

Dodaje se da će povratak hiljada raseljenih civila nadgledati vojni predstavnici u Ženevi uz podršku misije UN u Libiji.

Izaslanici rivalskih administracija u Libiji sada moraju da pošalju nacrt sporazuma svojim liderima koji treba da ga odobre i koji imaju moć da obustave borbe, ali će u tom procesu biti još prepreka, navodi AP.

Dogovoreno je da se predstavnici libijskih frakcija ponovo sastanu sledećeg meseca u Ženevi kako bi dogovorili detalje primene sporazuma.

Današnji napredak u pregovorima dolazi nakon eskalacije napada snaga generala Kalife Haftara na glavni grad Tripoli.

Međunarodno priznata vlada Libije suspendovala je prošle srede pregovore o prekidu vatre pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija nakon Haftarovog napada na luku u glavnom gradu Tripoliju prethodnog dana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.