U trendu

UN oštro osudile državni udar i nasilje u Burkini Faso

NJUJORK – Generalni sekretar UN Antonio Gutereš oštro je osudio svaki pokušaj preuzimanja vlasti u Burkini Faso primenom oružane sile i pozvao vođe državnog udara da polože oružje, izjavio je portparol UN Stefan Dižarik.

Guteresas je pozvao vođe puča da „obezbede zaštitu i integritet“ predsednika i insitucija Burkine Faso, rekao je Dižarik, prenosi Rojters.

Vojska Burkine Faso saopštila je ranije danas da je svrgla sa vlasti predsednika Roka Kaborea, suspendovala Ustav, raspustila vladu i nacionalnu skupštinu i zatvorila granice.

U saopštenju, koje je potpisao potpukovnik Pol-Anri Sandaogo Damiba, a pročitao ga jedan oficir na državnoj televiziji, navodi se da je preuzimanje vlasti izvršeno bez nasilja i da su svi uhapšeni na bezbednoj lokaciji, preneo je ranije Rojters.

Predsednik Kabore prethodno je pozvao preko svog Tviter naloga one koji su uzeli oružje da ga polože, što se očigledno odnosi na pobunjene vojnike, ali izveštač Rojters nije mogao da proveri da li je Kabore zaista autor tog posta.

Vladajuća partija je, u međuvremenu, saopštila da je sprečen pokušaj ubistva predsednika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar