U trendu

UN: U kontaktu s RUS, ne ugrozavati sporazum o žitu

NJUJORK – Ujedinjene nacije su u kontaktu s ruskim vlastima nakon što je Moskva suspendovala učešće u sporazumu o žitu i pozivaju na uzdržavanje od bilo kakvih akcija koje bi ugrozile Crnomorsku inicijativu za žito, izjavio je danas portparol UN Stefan Dužarik.

„Od vitalnog je značaja da se sve strane uzdrže od bilo kakve akcije koja bi ugrozila Crnomorsku inicijativu za žito, koja predstavlja humanitarni napor od najvećeg značaja koji očigledno ima pozitivan uticaj na pristup hrani za milione ljudi širom sveta“, rekao je Dužarik, a prenosi Rojters.

Rusija je prethodno saopštila da obustavlja učešće u sporazumu o žitu nakon današnjeg napada u Sevastopolju na ratne brodove Crnomorske flote i na trgovačka plovila koji su angažovani za obezbeđenje žitnog koridora.

Prema tvrdnjama ruskog ministarstva, britanski stručnjaci iz grada Očakov, Nikolajevska oblast, učestvovali su u planiranju današnjeg napada devet dronova i sedam autonomnih pomorskih bespilotnih aparata na ruske brodove Crnomorske flote i civilna plovila, koji su se nalazili na spoljnim i unutrašnjim sidrištima u bazi u Sevastopolju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar