U trendu

UN upozoravaju na dramatične posledice

Dramatičan pad broja stanovnika u zemljama jugoistočne Evrope, većinom zbog iseljavanja mladih, ugrožava sposobnost tih zemalja da održe postojeći sistem socijalne zaštite, upozorio je u ponedeljak UN.

Prema poslednjoj proceni UN, 9 od 10 država kojima najbrže pada broj stanovnika, nalaze se u istočnoj i jugoistočnoj Evropi, rekla je za Rojters Alana Armitaž, direktorka Populacionog fonda UN za istočnu Evropu i srednju Aziju.

UN procenjuje da će Bugarska do 2050. izgubiti četvrtinu današnje populacije, kao i da će sve okolne države gubiti stanovništvo u nadolazećim decenijama.

„Zbog manje dece i velike emigracije stanovništvo zemalja jugoistočne Evrope smanjuje se i stari, a za razliku od zapadne Evrope, ne teži se imigraciji kako bi se popunila razlika“, rekla je Armitaž.

U većini zemalja jugoistočne Evrope će, između 1995. i 2035. godine, udeo osoba starijih od 65 godina u populaciji biti dva puta veći, a u nekima i tri puta veći, procenjuje UN.

Manje radno sposobnog stanovništva povlači pitanje održivosti sadašnjeg sistema socijalne zaštite, pa tako i penzija, navodi Armitaž.

Armitaž smatra kako su bolja zaštita dece, fleksibilnije radno vreme, kao i porodiljsko bolovanje za oba roditelja neka od rešenja za adresiranje demografskog problema.

(Hina)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.