U trendu

UN: Zemlje G20 da udvostruče potrošnju za zaštu prirode

NJUJORK – Dvadeset najbogatijih zemalja na svetu (G20) trebalo bi da više nego udvostruče svoju godišnju potrošnju za zaštitu i obnovu prirode, na 285 milijardi dolara do 2050. godine, saopštile su danas Ujedinjene nacije i donatori, pozivajući na povećanje privatnih i inostranih investicija.

U prvom zajedničkom izveštaju o finansiranju obnove prirode u zemljama G20, oni su procenili da je potrošnja bloka, koji uključuje velike ekonomije u usponu, iznosila 120 milijardi dolara u 2020, preneo je Rojters.

Koautor Ivo Malder, koji vodi jedinicu za finansiranje klime u Programu Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP), rekao je da bi fokus izveštaja na G20 i nedostatke u finansiranju prirode mogao da pomogne onim bogatim nacijama koje su pokazale političko vođstvo po tom pitanju poslednjih meseci, uključujući i klimatski samit COP26.

„Količina novca koja se ulaže u rešenja zasnovana na očuvanju prirode nije ni približno dovoljna“, rekao je Malder.

„Nadam se da će zemlje G20 biti primer, što trenutno nije slučaj“, istakao je on.

Izveštaj je razmatrao kako bogate nacije mogu bolje da se izbore sa klimatskim krizama, biodiverzitetom i degradacijom zemljišta na planeti, promovišući održivu poljoprivredu i lanace snabdevanja ili stvaranjem zelenih površina u gradovima u okiru borbe protiv sve većeg zagrevanja.

Jačanje zaštite prirodnih područja, kao što su parkovi, okeani, šume i divljine, smatra se vitalnim za održavanje ekosistema od kojih ljudi zavise i ograničavanje globalnog zagrevanja na međunarodno dogovorene ciljeve.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.