Unaprediti saradnju Srbije i Egipta u sferi odbrane

ABU DABI – Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović sastao se danas na sajmu „IDEX 2021“ u Abu Dabiju sa ministrom odbrane i vojne proizvodnje Arapske Republike Egipat general-potpukovnikom Mohamed Ahmed Zaki Mohamedom.

Stefanović i Mohamed izrazili su zadovoljstvo zbog prvog susreta ministara odbrane dveju zemalja posle dugog vremenskog perioda, kao i prilike da razmotre mogućnosti za dalje unapređenje i razvoj saradnje u oblasti odbrane, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Prema rečima ministra Stefanovića, politički odnosi dve zemlje tradicionalno su dobri, prijateljski i partnerski, a dosadašnja saradnja u oblasti odbrane je dobra i kvalitetna.

On je istakao mogućnost unapređenja saradnje dveju vojski u okviru obuke i vežbi specijalnih jedinica, vojne industrije i vojnog obrazovanja.

Ministar odbrane Egipta istakao je da Srbiju i Egipat vezuju istorijske veze i odnosi dugi više od 100 godina.

On se saglasio da je saradnja kvalitetna i dodao da postoji prostor za njeno dalje unapređenje, a posebno je istakao da veruje u proizvode srpske odbrambene industrije.

Na sastanku su sagledane mogućnosti saradnje u narednom periodu, koje bi bile razmatrane na zasedanju Mešovitog vojnog komiteta, koji će biti održan u Kairu u julu ove godine.

Ministar Mohamed uputio je poziv ministru Stefanoviću da u narednom periodu poseti Egipat.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.