U trendu

UNHCR: Boko Haram sve više koristi decu za samoubilačke napade

 Radikalni islamisti iz Boko Harama sve više koriste decu za samoubilačke bombaške akcije, a broj takvih napada od januara skoro je dostigao ukupan broj za celu prošlu godinu, objavljeno je danas u izveštaju UNICEF-a.

Od 2014. godine u basenu jezera Čad maloletnici su izveli 117 napada, od čega su za skoro 80 procenata bile odgovorne devojčice, koje su ponekad drogirali pre samoubilačkih misija, navodi se u izveštaju.

Regionalna direktorka UNICEF-a Mari-Pjer Puarje je rekla da već sam prizor deteta blizu pijace ili kontrolnog punkta izaziva strah, zbog čega je tokom protekle godine uhapšeno više od 1.500 mališana u Nigeriji, Kamerunu, Nigeru i Čadu.

„Ova deca su žrtve, ne počinioci. Naterati ih ili ih obmanuti da izvedu takvo užasno delo je sramno“, rekla je Puarje.

Osim za napade, deca se zloupotrebljavaju i na druge načine, a UNICEF je naveo da preovladjuje praksa kidnapovanja i primoravanja dece na saradnju sa naoružanim grupama.

„Oni vide mlade devojčice na pijacama i tokom noći ih kidnapuju. U nekim slučajevima, tokom tog procesa roditelje ubijaju pred njima. Zatim uglavnom sledi dugo putovanje do baze Boko harama u džungli gde devojčice primoravaju na rani brak i seksualno ropstvo“, kaže se u izveštaju.

UNICEF je pozvao na ponovnu integraciju u društvo dece koja su bila pod kontrolom Boko Harama, smatrajući da su mnoga od njih stigmatizovana i da ih se lokalno stanovništvo plaši. Od 154 miliona dolara, koliko je agencija prošle godine tražila za pomoć deci u basenu jezera Čad, sakupljeno je samo 40 procenata, navodi se u izveštaju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.