U trendu

Uništena brda u blizini Marmarisa usled požara

IČMELER – Brda u blizini turskog odmarališta Marmaris koja su bila pokrivena gustom zelenom borovom šumom uništena su u šumskim požarima koji bukte već dve nedelje.

Kako navodi agencija Rojters, snimci dronom iz malog primorskog grada Ičmeler od pre i posle, pokazuju velike posledice razaranja, a sada ta ista brda formiraju sablasni, sivo-smeđi pejzaž koji je prekriven crnim panjevima.

U poslednje dve nedelje požari su naneli štetu desetinama hiljada hektara šuma u turskim mediteranskim i egejskim provincijama, od kojih je stradalo osmoro ljudi, dok su hiljade ljudi, uključujući i turiste, bili primorani da pobegnu.

Slična razaranja mogla su se videti pre i posle snimanja dronom sela Bair i primorskog odmarališta Turunč, takođe u provinciji Mugla gde se nalaze i Marmaris i Bodrum.

Opština Mugla saopštila je da je spaljeno 55.000 hektara šuma, što je dvostruko više nego što je izgorelo u celoj Turskoj prošle godine, te da je evakuisano 36.000 ljudi.

Dodaje se da jaki vetrovi, niska vlažnost i temperature iznad 40 stepeni doprineli su širenju požara, u čijem gašenju je učestvovalo 15 aviona, 64 helikoptera i 5.250 ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.