U trendu

Upetostručen broj ilegalnih migranata

BEČ – Usled graničnih kontrola prema Mađarskoj austrijske vlasti su ove godine otkrile 24.085 ilegalnih migranata i uhapsile 145 krijumčara ljudi, a policija je toliko preopterećena da nije u stanju da u potrebnom roku obradi zahteve za azil.

U poređenju sa prošlom godinom, prema podacima Direkcije policije pokrajine Burgenland, to je pet puta više migranata i udvostručenje uhapšenih krijumčara.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Gerhard Karner, prilikom posete graničnom prelazu Klingenbah, rekao je da su kontrole neophodne.

Karner je, tom prilikom, pitao graničare da li građani imaju razumevanje za kontrole u cilju borbe protiv ilegalne migracije i krijumčara ljudi?

Dobio je odgovor da u osnovi imaju razumevanje, ali da ponekad ipak postoji i nerazumevanje, jer se često kontrolišu uvek isti.

Karner je istakao da kontrola za njega ima prioritet u borbi protiv ilegalne migracije, zbog čega je najavio i povećanje osoblja na granici.

Međutim, bečki dnevnik „Hojte“ tvrdi da su, zbog velike navale ilegalnih migranata, nadležne vlasti dobile interno naređenje da nakon 48 sati tražioca azila puste na slobodu, ako se u tom roku ne obavi prvi razgovor.

Naime, svakodnevno u Austriji azil traži do 400 ljudi, što je preopteretilo policiju, pa nisu u stanju da, nakon privođenja, u roku od 48 sati obave prvo saslušanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar