U trendu

US BiH u slučaju HE Buk Bijela van nadležnosti

SARAJEVO – Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara BiH Staša Košarac izjavio je danas da Ustavni sud BiH odlukom u vezi sa HE Buk Bijela izlazi iz okvira svoje nadležnosti, te da, suprotno Zakonu o koncesijama BiH, pokušava da da legitimitet bošnjačkim poslanicima u Parlamentarnoj skupštini BiH da budu strana u sporu pred Komisijom za koncesije BiH.

„Takva namera Ustavnog suda BiH je nezakonita i predstavlja nasrtaj na pravni poredak, budući da 24 poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH ne mogu da budu strana u sporu pred Komisijom za koncesije BiH. Postupak u skladu sa Zakonom o koncesijama u ime BiH može da vodi isključivo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH ili drugi organ BiH koji odredi Savet ministara BiH“, upozorio je Košarac, prenela je RTRS.

Uoči sednice Ustavnog suda BiH, zakazane za 2. i 3. decembar, a na kojoj bi trebalo da bude razmatran zahtev 24 poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH u vezi sa dodelom koncesija za izgradnju i korišćenje hidroelektrane Buk Bijela, ministar Košarac je ocenio da je neprihvatljivo da Ustavni sud BiH ignoriše nadležne institucije na nivou BiH, dajući legitimitet i ovlašćenja pojedinim političkim strukturama da budu strana u sporu pred Komisijom za koncesije, što je u suprotnosti sa Zakonom o koncesijama BiH.

Naglasio je da, umesto Ustavnog suda BiH, predmetnim slučajem treba da se bavi Komisija za koncesije BiH u svojstvu Zajedničke komisije za koncesije.

„Informisani smo da je u proteklom periodu bila zakazana sednica Zajedničke komisije za koncesije, ali da nije bilo kvoruma za rad, budući da njen bošnjački član nije mogao da prisustvuje sednici iz zdravstvenih razloga“, rekao je Košarac i dodao da je Komisija tada zatražila produženje definisanog roka za rešavanje ovog pitanja i nadamo se da će Komisija nastaviti sa radom čim se steknu uslovi za to.

Istakao je da su institucije Republike Srpske preduzele aktivnosti na izgradnji hidroelektrane Buk Bijela u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim nadležnostima, pri čemu nije došlo do povrede ili odstupanja u odnosu na nadležnosti institucija na nivou BiH.

„Izgradnja HE Buk Bijela deo je Okvirne energetske strategije BiH do 2035. godine, koju su podržali i bošnjački članovi Saveta ministara BiH. Ne postoji nijedan opravdan razlog da sada bilo ko bude protiv izgradnje ovog postrojenja. Zaista je nerazumljivo i krajnje bespotrebno da bošnjački politički predstavnici politizuju ovo pitanje“, rekao je Košarac.

Istakao je da će HE Buk Bijela biti važan energetski resurs Republike Srpske, koji će omogućiti ekonomski rast i otvaranje novih radnih mesta.

„To je projekat od kojeg će korist imati svi građani Republike Srpske i Federacije BiH, ali i način da afirmišemo regionalnu saradnju. Zbog toga u potpunosti podržavam izgradnju ‘Buk Bijeke’ i ponovo pozivam Federaciju BiH da se uključi u ovakve projekte zajedno sa Republikom Srpskom, Srbijom i drugim regionalnim zemljama“, zaključio je ministar Košarac.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar