U trendu

Usred glasina o zdravlju Lukašenka liderka beloruske opozicije pozvala na spremnost za sve

Usred spekulacija o zdravstvenom stanju predsednika, Aleksandra Lukašenka, liderka opozicije u egzilu Svetlana Tihanovska pozvala je danas građane Belorusije da „budu dobro pripremljeni za bilo koji scenario“.

Lukašenko (68) koji čvrstom rukom vlada tri decenije, izgledao je slabo i umorno tokom parade u Moskvi 9. maja, posle koje nije bio na svečanom ručku koji je za goste iz inostranstva priredio ruski predsednik Vladimir Putin.

Lukašenko od tada nije viđen u javnosti, a čak je u nedelju propustio i svečanost u Belorusiji gde je trebalo da održi govor beloruskim ratnim veteranima Drugog svetskog rata.

„Mnoge glasine kruže o zdravstvenom stanju diktatora Lukašenka. Moramo da budemo dobro pripremljeni za svaki scenario. Staviti Belorusiju na put demokratije i sprečiti Rusiju da interveniše“, napisala je na Tviteru Tihanovska, njegova glavna protivnica u egzilu.

Dodala je da je Belorusiji potrebno da „međunarodna zajednica bude aktivna i brza“.

Na vlasti od 1994. godine, Lukašenko ponovo je izabran 2020. na predsedničkim izborima koji su ocenjeni kao namešteni i posle kojih su izbile masovne demonstracije uz hapšenje, prisilna izgnanstva i zatvaranja aktivista i novinara čime je taj protestni pokret utihnuo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)