U trendu

Ustavni sud uskoro o ustavnosti Zakona o upotrebi jezika

SKOPLJE – Inicijativa političke partije Levica za ocenu ustavnosti Zakona o upotrebi jezika naći će se uskoro na dnevnom redu Ustavnog suda Severne Makedonije, saopšteno je iz te najviše pravosudne institucije.

Prema pisanju portala MKD, u saopštenju tog suda se navodi da je inicijativa za ocenu ustavnosti Zakona o upotrebi jezika u završnoj fazi i da očekuju da će se što pre naći na devnom redu Ustavnog suda.

Zakon o jezicima predviđa uvođenje albanskog kao drugog službenog jezika u Severnoj Makedoniji, a stranka Levica očekuje da će ga Ustavni sud ukinuti.

Ovaj zakon predlozila je aktuelna vlada Zorana Zaeva, a proizašao je i tzv. „Tiranske platforme“ i bio je jedan od uslova da albanske stranke u Severnoj Makedoniji uđu u vladajuću koaliciju sa SDSM nakon prošlih izbora.

MKD podseća da je pomenuti zakon dobio negativne kritike Venecijanske komisije i, kako navode, „prokrijumčaren“ je u Sobranje, a potom objavljen u Službenom listu, iako je tadašnji predsednik Đorđe Ivanov odbio da ga potpiše.

Stranka Levica je podnela žalbu Ustavnom sudu još u februaru ove godine, a ovih dana je dostavila pismo predsedniku Ustavnog suda tražeći povratne informacije o tome zašto ni nakon osam meseci nije postupljeno po njihovoj inicijativi.

Iz te stranke poručuju da i negativno mišljenje Venecijanske komisije samo potvrđuje da taj zakon ne ispunjava evropske standarde i da nameće nerealne obaveze, koje zahtevaju velika finansijska sredstva, posebno u pravosudnom sistemu.

Osim toga, kažu, Zakon o upotrebi jezika je u parlamentu trebalo da bude usvojen dvotrećinskom većinom, a ne prostom

Za pomenuti zakon kažu da je „ekspanzionistička eksplozija albanskog nacionalizma“ u Severnoj Makedoniji kako bi se, navode, „zločinačka (albanska) stranka DUI vratila u život i sprovela proformu, a ne suštinsku zaštitu albanske manjine.

Zakon, navodi se, dodatno deli građane Severne Makedonije na etničkoj osnovi i potkopava građanski karakter države, a štetan je, dodaju, za suživot i negovanje dobrih međuetničkih odnosa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.