U trendu

Uzbekistan zatvorio granicu s Avganistanom

TAŠKENT – Ministarstvo spoljnih poslova Uzbekistana saopštilo je danas da je ta zemlja zatvorila granicu sa Avganistanom, te da trenutno nema saobraćaja na graničnom prelazu Termez.

„Iz bezbednosnih razloga uzbekistansko-avganistanska granica je sada u potpunosti zatvorena, a na graničnom prelazu Termez nema saobraćaja, ali ni planova za ponovno otvaranje granice“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Uzbekistana, prenosi ruska agencija Tas s.

Oni su upozorili da će svaki pokušaj prelaska granice, bez obzira na to kakav je razlog, biti zaustavljen u skladu sa zakonodavstvom Uzbekistana.

Ministarstvo spoljnih poslova podsetilo je da je u proteklih dvanaest dana Uzbekistan pomogao mnogim zemljama u akcijama evakuacije njihovih državljana iz Avganistana.

U saopštenju Ministarstva navodi se da Uzbekistan neće prihvatiti avganistanske izbeglice, te da će nastaviti sa održavanjem tradicionalno prijateljskih i susedskih odnosa sa Avganistanom.

„Mi još jednom naglašavamo da je uzbekistanska strana čvrsto opredeljena za održavanje tradicionalno prijateljskih i susedskih odnosa sa Avganistanom i principa nemešanja u unutrašnju politiku susedne zemlje“, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.