V.Britanija i Kanada pred novim trgovinskim sporazumom

ONTARIO – Velika Britanija i Kanada su pred potpisivanjem novog trgovinskog sporazuma koji će zameniti postojeći koji Britanija ima kroz članstvo u Evropskoj uniji.

Najava se očekuje u roku od nekoliko dana, prema anonimnim izvorima koji su upoznati sa tim pitanjem.

Bez novog sporazuma Velika Britanija i Kanada suočile bi se sa carinama na trgovinu od 1. januara, kada se završava prelazni period za Bregzit i kada Ujedinjeno Kraljevstvo prestaje da bude deo CETA (Sveobuhvatni ekonomski i trgovinski sporazum o slobodnoj trgovini između Kanade i Evropske unije). Trgovinski sporazuma između EU i Kanade stupio je na snagu 2017. Kanada je 12. najveći trgovinski partner Velike Britanije, čija je ukupna trgovina između dve zemlje vredna oko 17 milijardi funti (23 milijarde američkih dolara) u 2019. godini.

„Trgovinski pregovori su u poodmakloj fazi i dobro napreduju“, navodi se u saopštenju britanskog Odeljenja za međunarodnu trgovinu. „Velika Britanija je posvećena nastojanju da obezbedi kontinuitet trgovinskog sporazuma sa Kanadom pre kraja tranzicionog perioda.“

Velika Britanija je treće najveće izvozno tržište Kanade posle SAD i Kine.

U prvih devet meseci ove godine Kanada je izvezla 14 milijardi dolara (10,7 milijardi američkih dolara) robe u Veliku Britaniju, dok je uvezla 6,9 milijardi dolara. Prošle godine Kanada je bila 15. najveće izvozno tržište Velike Britanije.

Kanadski premijer Dzastin Trudo prošle nedelje rekao je da bi dve zemlje mogle završiti pregovore o novom trgovinskom sporazumu do 1. januara.

Sporazum sa Kanadom bio bi drugi glavni trgovinski sporazum koji je Britanija najavila za manje od mesec dana, nakon što je krajem oktobra pristala na uslove sa Japanom. U međuvremenu, u toku su trgovinski pregovori sa drugim zemljama, uključujući Australiju, Novi Zeland i SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.