U trendu

V. Britanija: Ostavke dvojice ministara

LONDON – Britanski ministri zdravlja i finansija, Sadžid Džavid i Riši Sunak podneli su danas ostavke na funkcije u britanskoj vladi zbog, kako su obrazložili, nagomilanih izazova i gubitka poverenja u premijera.

„Razgovarao sam sa premijerom kako bih mu preneo odluku o ostavci. Bila je velika privilegija da budem na ovoj poziciji, ali mi je žao što ne mogu da nastavim mirne savesti“, naveo je ministar zdravstva Sadžid Džavid na Tviteru, prenosi Rojters.

Džavid je rekao da su mnogi poslanici i javnost izgubili poverenje u Džonsonovu sposobnost da vlada u nacionalnom interesu.

„Sa žaljenjem moram da kažem da mi je jasno da se ova situacija neće promeniti pod vašim vođstvom i zbog toga ste izgubili moje poverenje“, naveo je Džavid u pismu Džonsonu.

Ministar finansija Riši Sunak je rekao da je nevoljno došao do zaključka da „ne može ovako više da se nastavi“.

„Javnost s pravom očekuje da se vlada vodi kako treba, kompetentno i ozbiljno. Shvatam da je ovo možda moj poslednji ministarski posao, ali verujem da se za određene standarde vredi boriti i zato podnosim ostavku“, istakao je ministar finansija na Tviteru.

U pismu premijeru DŽonsonu, Sunak je ukazao na „ogromne izazove“ sa kojima se Britanija suočava, dodajući da je narod „spreman da čuje istinu“.

„U pripremama za naš zajednički govor o britanskoj ekonomiji sledeće nedelje, postalo mi je jasno da su naši pristupi fundamentalno različiti“, naglasio je Sunak.

Dvojica ministara u vladi premijera Boris Džonsona po svemu sudeći su koordinisano podneli ostavke jer su obijica u svojim pismima ciljali na premijerovu nesposobnost da vodi administraciju koja se pridržava propisanih standarda.

Ostavke su usledile nakon što se Džonson izvinio za, kako je rekao, grešku jer nije shvatio da bivši ministar zadužen za socijalna pitanja nije podoban za posao u vladi kada su protiv njega podnete tužbe za nedolično seksualno ponašanje.

Ministri Džavid i Sunak ranije su javno podržavali Džonsona tokom višemesečnog skandala zbog optužbi za zabave u premijerovom kabinetu i u rezidenciji u Dauning stritu kojima su kršena stroga pravila uvedena tokom pamdemije kovida-19.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar