V. Britanija ukinula porez na ženske higijenske proizvode

LONDON – Velika Britanija je danas postala još jedna od zemalja koje su ukinule takozvani „porez na tampone“, odnosno porez na ženske higijenske proizvode, prenosi AP.

Kancelar trezora Riši Sunak obavezao se da će ukinuti nepopularni porez na tampone i higijenske uloške kada je odobren budžet u martu, ali je odluka mogla da stupi na snagu tek danas, nakon što je Velika Britanija konačno napustila EU sinoć u 23 časa.

Ženski higijenski proizvodi su esencijalni i na njih ne treba uvoditi porez, rekao je Sunak. On je dodao da je u školama, na fakultetima i u bolnicama počela besplatna podela ovih proizvoda, a potez ima za cilj da ih učini dostupnijim i pristupačnijim svim ženama.

Prema zakonu koji je na snazi u EU, države članice ne mogu da smanje porez na ženske higijenske proizvode ispod pet odsto, jer se smatraju luksuznom robom, a ne osnovnim potrepštinama. Irska je jedina zemlja u EU koja ne naplaćuje dodatni porez na ove proizvode, a takva situacija datira još od vremena kada nije bila deo bloka.

Potez je naišao na pohvalu aktivista za zaštitu prava žena, kao i onih koji su zagovarali izlazak ove zemlje iz EU.

Mnoge druge zemlje su takođe ukinule takvozvani „porez na tampone“, uključujući Australiju, Kanadu i Indiju, kao i neke savezne američke države, kao što su Njujork i Florida.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.