U trendu

Vagner pokušala da nabavi oružje u Turskoj; Ukrajina: Odbili smo 40 ruskih napada

KIJEV/ MOSKVA- Ruska paravojna komanija „Vagner“ pokušala je da nabavi oružje u Turskoj, naveo je američki Vašington post, pozivajući se na procurele dokumente Pentagona.

Predstavnici „Vagnera“ su se početkom februara sreli sa svojim turskim kontaktima da bi kupili oružje i vojnu opremu, potrebnu za vojne akcije „Vagnera“ u Ukrajini i Maliju, prenosi Kijev independent.

PORTPAROL MINISTARSTVA ODBRANE FRANCUSKE demantovao je danas informacije iz procurelih dokumenata Pentagona da su francuski vojnici navodno prisutni u Ukrajini.

„Francuske snage ne učestvuju u operaciji u Ukrajini. Citirana dokumenta ne potiču od francuske vojske. Ne komentarišemo dokumenta čiji je izvor nepoznat“, navodi se u saopštenju, prenosi Gardijan.

PAPA FRANJA danas je predvodeći svečanu uskršnju misu na Trgu Svetog Petra u Vatikanu pozvao na mir u Ukrajini.

„Pomozite voljenom ukrajinskom narodu na njegovom putu ka miru i bacite svetlost Vaskrsa na narod Rusije“, rekao je papa Franja, prenosi Rojters.

UKRAJINSKE TRUPE odbile su danas više od 40 napada ruskih snaga, od toga 20 u pravcu Bahmuta, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Ruske trupe koncentrišu svoje napore na ofanzive u pravcima Limana, Bahmuta, Avdejevke i Marinke u Donjeckoj oblasti, dodaje se u saopštenju koje je preneo Kijev independent.

PREDSEDNIK UKRAJINE Volodimir Zelenski saopštio je da njegova nedavna poseta Poljskoj i pregovori koje je tamo vodio predstavljaju „još jedan korak ka pobedi“ Ukrajine.

Zelenski je na Tviteru zahvalio Poljskoj za „moćni odbrambeni paket“ koji je Varšava poslala Kijevu, prenosi Gardijan.

UKRAJINSKE trupe otvorile su vatru su na grad Jasinovata, udaljen 25 kilometara od Donjecka, saopštilo je predstavništvo samoproglašene Donjecke Narodne Republike pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine.

Prema saopštenju objavljenom na Telegramu, ukrajinske snage su u 16.50 po loklanom vremenu ispalile 18 granata „NATO“ kalibra 155 milimetara na Jasinovatu, prenose RIA Novosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.