Vakcina Džonson i Džonson 72 odsto efikasna

VAŠINGTON – Američka kompanija Džonson i Džonson planira sledeće nedelje da traži odobrenje od američke Agencije za hranu i lekove za hitnu upotrebu svoje vakcine koja se primenjuje u jednoj dozi, a kako su saopštili, efikasnost je između 66 i 72 odsto.

Kako je saopštila kompanija, ta efikasnost pokazana je u SAD, dok je u kliničkim istraživanjima na tri kontinenta utvrđeno da je 66 odsto efikasna protiv različitih varijanti virusa, prenosi Rojters.

U ispitivanju na skoro 44.000 volontera nivo zaštite protiv srednjih i ozbiljni oblika bolsti bio je 66 odsto, ali samo 57 odsto u Južnoj Africi, gde se pojavila zabrinjavajuća varijanta krona virusa.

To su slabiji rezultati od visoke grance koje su postavile dve već odobrene vakcine Fajzera i Moderne, koje su u ispitivanjima pokazale oko 95 odsto efikasnosti u sprečavanju simptoma bolesti kada se daju u dve doze, prenosi Rojters.

Agencija napominje da su ta ispitivanja, međutim, sprovedena uglavnom u SAD i to pre nego što je došlo do širenja novih varijanti.

Glavni cilj studije kompanije Džonson i Džonson bio je da prouči efikasnost vakcine u sprečavanju srednjih i ozbiljnih oblika bolesti, a pokazalo se da je ona 28 dana nakon imunizacije 85 odsto efikasna u sprečavanju ozbiljnih simptoma i sprečavanju hospitalizacija širom sveta i protiv raznih varijanti.

Glavni istraživač kompanije Pol Stofels ocenio je u saopštenju da bi taj nivo zaštite mogao da zaštiti stotine miliona ljudi od smrtnog ishoda kovida-19.

Za razliku od Fajzerovih i Moderninih vakcina, cepivo Džonson i Džonsona se ne primenjuje u dve doze, niti mora da se čuva na ekstremno niskim temperaturama, zbog čega je jak kandidaat za upotrebu u delovima sveta gde postoje problemi sa putnom infrastrukturom i objektima za skladištenje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.