U trendu

Vali: Važnija nego ikada borba protiv korupcije

BEČ – Napori u borbi protiv korupcije će se pokazati od suštinskog značaja jer korupcija ugrožava našu bezbednost, ocenila je danas, povodom Međunaradnog dana borbe protiv korupcije, direktorka Kancelarije UN za borbu protiv narkotika i kriminala (UNODC) Gada Vali.

„To pokreće organizovani kriminal. To nagriza našu ekonomiju. Uništava mogućnosti za razvoj. I zarobljava ljude u ciklusima nejednakosti i siromaštva“, dodala je Vali u saopštenju.

Ona je naglasila da svi možemo i moramo da delujemo da zaustavimo korupciju.

„Zato što naše zajednice gube trilione dolara i nebrojene mogućnosti. Dok se suočavamo sa rastućom finansijskom neizvesnošću, eskalacijom sukoba i klimatskim katastrofama, važnije je nego ikada da se okonča korupcija“, podvukla je ona.

Vali je ukazala da je UNODC ove godine osnovao prva regionalna čvorišta za „antikorupciju“ u Africi i Latinskoj Americi, kako bi pomoć i stručnost približili tački isporuke.

„Unapredili smo našu prekograničnu saradnju kroz mrežu GlobE, sa članstvom od 127 subjekata iz 69 zemalja, i udružili smo se sa Svjetskom bankom kako bismo podstakli napore za povrat imovine širom svijeta. U vanrednim situacijama, od ključne je važnosti da postoje antikorupcijski mehanizmi“, pdovukla je ona.

Reakcija na kovid-19 i napori za oporavak istakli su, kaže, da značajne količine novca nose i značajne rizike.

Vali ukazuje da su najviše u pitanju omladina i deca.

„Jačanje obrazovanja o borbi protiv korupcije je centralno za naš rad na povezivanju, angažovanju i osnaživanju narednih generacija. Ovo uključuje i rad na zaštiti sporta od korupcije“, rekla je ona.

Kao čuvar Konvencije UN protiv korupcije, UNODC podržava više od 185 zemalja u saradnji i preduzimanju u akcije u borbi protiv korupcije.
Sledeće godine, podseća, Konvencija slavi 20. godišnjicu.

„To je prilika da se udvostruče globalni napori u borbi protiv korupcije i osigura integritet širom sveta i širom sveta“, zaključila je Vali.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.