U trendu

Vang Ji i Kuleba o okončanju sukoba u Ujrajini

ŠANGAJ – Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji razgovarao je telefonom sa svojim ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom i ponovio da Peking apeluje da se povedu pregovori o okončanju sukoba u Ukrajini.

Peking je saopštio da je do razgovora dvojice diplomata došlo na zahtev ukrajinske strane, kao i da je to bio prvi zvanični kontakt predstavnika dve zemlje na visokom nivou od 1. marta.

Tokom prethodnog razgovora Kulebe i Vang Jia ukrajinski ministar spoljnih poslova je zatražio od Pekinga da iskoristi svoje veze sa Moskvom „kako bi se zaustavila ruska invazija na Ukrajinu“, podseća se u izveštaju Rojtersa.

Kuleba je tokom jučerašnjeg razgovora izrazio zahvalnost svom kineskom kolegi na solidarnosti Pekinga sa civilnim žrtvama.

„Obojica delimo uverenje da okončanje rata protiv Ukrajine služi zajedničkim interesima mira, globalne bezbednosti i međunarodne trgovine“, rekao je šef ukrajinske diplomatije.

Kineski ministar je konstatovao da se ratovi na kraju uvek okončaju i naglasio da je ključno razmišljati o bolnim posledicama sukoba i kako održati trajnu bezbednost u Evropi i uspostaviti uravnotežen, efikasan i održiv evropski bezbednosni mehanizam.

Ministar Vang Ji je potvrdio da je Kina spremna da preuzme „konstruktivnu ulogu u objektivnoj poziciji“.

Kina, koja se tokom poslednjih godina zbližila sa Moskvom, ali ima i srdačne diplomatske i jake trgovinske veze sa Ukrajinom, odbila je da osudi napad Rusije na tu zemlju i nazove rusku intervenciju „invazijom“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.