U trendu

Vang Ji: Peking se zalaže za stabilne i zdrave odnose sa Južnom Korejom

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji rekao je na sastanku sa šefom diplomatije Južne Koreje Park Đinom da je Kina spremna da promoviše zdrav i stabilan razvoj bilateralnih odnosa, zajedno sa Seulom.

Na sastanku održanom u utorak, u istočnoj kineskoj provinciji Šandong, Vang je rekao da se ove godine navršava 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Kine i Koreje, prenosi Sinhua i dodaje da su dve zemlje uvek bile susedi i partneri i da dve strane treba da sagledaju celokupnu situaciju razvoja i stabilnosti bilateralnih odnosa.

Vang je istakao da dve zemlje treba da se pridržavaju nezavisnosti i slobode od spoljnog mešanja, da se pridržavaju dobrosusedstva i prijateljstva, da međusobno vode računa o glavnim brigama jedna druge, da se pridržavaju otvorenosti i rezultata u kojima svi dobijaju i da održavaju stabilne lance proizvodnje i snabdevanja, pridržavaju se ravnopravnosti, poštovanja i nemešanja u unutrašnje stvari jedni drugih, poštuju multilateralizam i ciljeve i principe Povelje UN.

Kina je voljna da sarađuje sa Korejom kako bi se pridržavala pozicioniranja strateškog kooperativnog partnerstva između dve zemlje i promovisala zdrav i stabilan razvoj bilateralnih odnosa, dodao je Vang.

Park Đin je rekao da je Seul na osnovu strateškog partnerstva Republike Koreje i Kine, spreman na međusobno poštovanje, promovisanje jednakosti i obostrane koristi, unapređenje međusobnog poverenja i sprovođenje otvorene i inkluzivne saradnje kako bi bilateralni odnosi postali zreliji i zdraviji, prenela je Sinhua.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.