U trendu

Vang Ji: Reakcija SAD na balon „apsurdna i histerična“

MINHEN – Direktor Centralnog komiteta za spoljne poslove Komunističke partije Kine Vang Ji ocenio je danas da je reakcija SAD na kineski balon koji je oboren iznad američke teritorije bila „apsurdna i histerična“.

Govoreći na na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, Vang je opisao američko obaranje balona kao zloupotrebu sile.

„To ne pokazuje da su SAD jake; naprotiv, pokazuje da su slabe“, rekao je Vang i ocenio da je obaranje balona deo pokušaja „da se skrene pažnja američke javnosti sa domaćih problema Bajdenove administracije“, prenosi Gardijan.

„Na nebu ima mnogo balona. Da li želite da srušite baš svaki“, upitao je Vang i podsetio da Kina insistirala da je balon bio civilni, nevojni instrument koji je skrenuo sa kursa.

On je poručio da se nuklearni rat nikada ne sme započeti, upozorio da prenaglašavanje bezbednosnih pretnji povećava rizik od pogrešnih procena i ponovio da se Kina protivi hladnoratovskom, blokovskom mentalitetu.

Kineski ministar spoljnih poslova je optužio neimenovane sile da su odgovorne za prekid prethodnih pregovora između Ukrajine i Rusije, sugerišući da su te snage imale dublje motive od zaštite Ukrajine.

Kina je odbila da uvede sankcije Rusiji i sve više postaje jedan od primarnih potrošača ruskih energenata što pomaže Moskvi da finansira svoju vojnu proizvodnju.

Vang je insistirao da je Kina duboko zabrinuta zbog dužine rata i dodao:

„Ne sedimo skrštenih ruku. Ne dolivamo ulje na vatru. Stojimo na strani mira i dijaloga“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar