U trendu

Vang Ji: U 2021. ispisana nova poglavlja u kineskoj diplomatiji

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji ocenio je da je, usred složenog i fluidnog medjunarodnog pejzaža, kineska diplomatija napredovala i ispisala nova poglavlja diplomatije velike zemlje sa karakterističnim kineskim odlikama.

Vang je to rekao sumirajući godinu na izmaku u intervju za televiziju CGTN koja je deo Kineske medijske grupe (CMG).

On je rekao da će odlazeća 2021, i za svet i za Kinu, ostaviti trag u istoriji čovečanstva.

Osvrćući se na diplomatski rad Kine 2021, Vang je istakao da diplomatija šefa države igra vodeću ulogu.

On je podsetio da je kineski predsednik Si Djinping razgovarao sa stranim liderima i šefovima medjunarodnih organizacija 79 puta i prisustvovao na 40 velikih spoljnopolitičkih dogadjaja u 2021. putem video veze.

Vang je takodje rekao da je diplomatski rad Kine u borbi protiv pandemije kovid-19 2021. pokazao osećaj odgovornosti zemlje prema medjunarodnoj zajednici, dodajući da je Kina uvek bila u „prvom redu“ u globalnoj saradnji protiv pandemije i učinila je svoje vakcine protiv kovida-19 globalnim javnim dobrom.

Kina je bila medju prvim zemljama koje su takodje obećale podršku za odricanje od prava intelektualne svojine na vakcine i izrazila spremnost da će ih proizvoditi u saradnji sa zemljama u razvoju, rekao je Vang.

Što se tiče ljudskih prava, Vang je istakao da neke zemlje, predvodjene SAD, koriste ljudska prava kao orudje za mešanje u unutrašnje stvari drugih zemalja, bez obzira na sopstvene probleme u oblasti ljudskih prava.

Ove godine, na Savetu UN za ljudska prava i Generalnoj skupštini UN, antikineski predlozi su osujećeni četiri puta zaredom, stvarajući zamah koji je privukao skoro 100 zemalja da podrže legitimnu poziciju Kine i da se suprotstave mešanju u unutrašnje stvari Kine kroz ljudska prava, dodao je on.

Ističući da je demokratija zajednička vrednost koju deli čitavo čovečanstvo, Vang je rekao da niko nije u poziciji da drugima drži lekcije o demokratiji.

On je primetio da su neke snage pokušale da nametnu sopstvenu volju i standarde drugima i da koriste izgovore kao što su vladavina, ljudska prava i demokratija da ocrne druge zemlje.

Kineski ministar spoljnih poslova je govorio protiv zemalja koje „pokušavaju da se udruže, formiraju klike i slede hladnoratovski mentalitet i pozvao je na podržavanje istinskog multilateralizma“.

„Postoji samo jedan sistem, odnosno medjunarodni sistem u čijem je centru UN, i samo jedan skup pravila – osnovne norme medjunarodnih odnosa zasnovanih na Povelji UN“, rekao je Vang.

On je kazao da su Kina i Rusija glavne zemlje sa globalnim uticajem. „Za dve zemlje je od globalnog značaja jačanje strateške koordinacije i praktične saradnje“, dodao je on pozdravljajući njihovu „nezamenljivu ulogu“ u svetu.

Dve strane su ove godine proslavile 20. godišnjicu potpisivanja Kinesko-ruskog sporazuma o dobrosusedstvu i prijateljskoj saradnji, a predsednik Si i ruski predsednik Vladimir Putin najavili su odluku o produženju pakta, napomenuo je Vang.

Dvojica lidera će se ponovo sastati za nešto više od mesec dana kada će Putin prisustvovati Zimskim olimpijskim igrama 2022. u Pekingu, rekao je on.

Odnosi Kine i Rusije su sve zreliji, stabilniji, otporniji i dinamičniji pod vodjstvom šefova dve države, rekao je kineski diplomata, prenela je CMG.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.