U trendu

Varheji: Za 5 godina bar jedna zemlja da bude sprema za člans

BRISEL, 4. decembra ( Tanjug) – Komesar za proširenje EU Oliver Varheji kaže da će njegovi prioriteti u reviziji metodologije pristupnja biti na većoj kredibilnosti, ali bržoj dinamici procesa.

„Na kraju mog petogodišnjeg mandata, trebalo bi da imamo bar jednu zemlju spremnu da uđe u EU“, kazao je Varheji.

On je u debati sa poslanicima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta naveo da promena metodologije pristupnja ne dovodi u pitanje politiku proširenja EU, niti bi trebalo da utiče na Srbiju i Crnu Goru koje su već u procesu pregovora.

„Niko ne dovodi u pitanje evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana. Ona je nedirnuta i o tome se neće razgovarati“, kazao je Varheji.

On je najavio da će Evropska komisija početkom januara izaći za konkrentnim predlogom o promeni metodologije pristupnja na osnovu čega će se dalje voditi debata među zemljama članicama.

Varhelji je naglasio da „francuski predlog“ nije i jedini i da među zemljama članicma ima „mnogo drugih“ koje se ne slažu sa blokadom do koje je došlo.

„Možemo da govoriti o promenama metodologije kako bi je učinili kredibilnojom za zemlje kandidate i zemlje članice. Ako to uradimo onda moramo proces učiniti i dinamičnijim“, kazao je Varheji.

On je objasnio da će njegov fokus revizije metodologije pristupanja biti na obezbeđivanju prioncipa da kada zemlje ispune postavjne uslove i mi EU mora da ispuni svoj deo.

„Ako bude kretanja unazad ili zaustavljanja po pitanju reformi onda ćemo maorati da zaustavimo i pregovore“, jasan je Varheji.

Komesar za proširenje kazao je i da promena metodologije u procesu pristupanja ne bi trebalo da se odrazi na Srbiju i Crnu Goru koje su već godina u pregovorima o članstvu.

„Pravila igre se ni do sada nisu menjala za vreme igre“, zaključio je.

Varheji je u govoru pred poslanicima EP ponovio da će se sa šefom diplomatie EU Žospeom Borelom angažovati na „dovođenju do kraja dijaloga Beograda i Prištine već sledeće godine“.

Oliver Vraheji je pozvao EU da se više angažuje u regionu, posebno u smislu ekonomskog razvoja, i ocenio da će samo veći angažman doneti i bolji EU uticaj u regionu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.