U trendu

Varheji: Železnički koridor10 i Autoput mira prioriteti

BRISEL – Komesar za prosirenje EU Oliver Varheji sastao se danas u Briselu sa srpskim ministrom za infrastrukturu, saobraćaj i građevinarstvo Tomislavom Momirovićem.

Dva zvaničnika su, prema rečima Varhejija, razgovarala o najvažnijim infrastrukturnim projektima koji se uz pomoć EU realizuju u Srbiji.

”Dogovorili smo se da implementacija ključnih projekata iz Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, kao što su autoput mira ili železnički Koridor10 između Beograda i Niša ostaju prioritet za Evropsku komisiju i Srbiju”, napisao je Varheji na Tviter nalogu.

EU je okviru svog Ekonomskog i investicionog paketa za Zapadni Balkan planirala investicije od 9 miljardi evra u narednih sedam godina za podršku oporavku regiona i infrastrukturnom približavanju Zapadnog Balkana EU.

U Evropskoj komisiji za Tanjug kažu da će se ova sredstva odobravati ne po zemljama, već po projektima, a da su u fokusu povezivanje, posebno u transportu i energetici, zelena tranzicija, posebno dekarbonizacija proizvodnje energije i digitalna transformacija koja uključuje širokopojasni pristup Internetu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.