U trendu

Varheji: Zelimo S. Makedoniju u EU, ocekujem brze pregovore

BRISEL, 19. jula ( Tanjug) – Međuvladinom konferencijom Severene Makedonije i EU, održanom danas u Briselu, formalno je započeta nova faza u pristupnom procesu na koju je Skoplje čekalo 17 godina.

Zvaničnici EU i premijer Severne Makedonije naglasili su da je u pitanju istorijski dan, ne samo za zemlju, već i za ceo Zapadni Balkan i Evropu, dodajući da je do toga došlo nakon donošenja ”suverene odluke” u Sobranju kojom je prihvaćen francuski predlog o rešavanju bilateralnog spora između Sofije i Skoplja.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji najavio je početak procesa tzv skrininga, odnosno predstavljanja i upoređivanja zakonodavstva EU i Severene Makedonije i izrazio nadu u ”brze i uspešne pregovore” Skoplja sa Briselom.

”Poruka za građane Severene Makedonije jeste da ih želimo u EU i da tu nema sumnje. To će poslati i snažu poruku celom regionu i šire”, poručio je Varheji.

Na pitanje prisutnih makedonskih medija da li u Sevrenoj Makeodniji postoji konsenzus koji podržava ustavne promene neophodne za početak pristupnih pregovora sa EU, uz ocenu da se opozicija oštro protivi dogovoru postignutom u Sobranju, Varheji poručuje da ”emocije neće voditi zemlju napred niti rezultirati nečim svrsishodnim” i poziva opoziciju u Skoplju da pokaže da je opredeljenja evropskoj budućosti Severne Makedonije.

”Nadam se da će se ovom odlukom i danšnjom međuvaldinom konferencijom okrenuti novi list i da ćemo se fokusirati na ono što bi trebalo da radimo kako bi Severna Makedonija postala brzo EU članica”, kaže Varheji.

Premijer Sevrene Makedonije Dimitar Kovačevski naglasio je da je do odrzavanja Međuvaldine konferencije sa EU došlo nakon postizanja ”suverene odluke naroda Severne Makedonije” da prihvati franacuski predlog o rešavanju bilateralnog spora između Sofije i Skoplja.

”Proces smo vršili na najtransprentnije i najdemokratičnije odluke u koje su bili uključeni svi akteri makedonskog društva od politički stranaka, akademije, preko medija, eksperata, NGO. Svi su dali svoje mišljenje o evropskom predlogu koji je konačno usvojen u Sobranju. Ovo je rezultat rada genaracija političara, akademika, eksperta i građana Severne Makedonije i ja im čestitam na tome”; poručio je Kovačevski.

Šef diplomatije EU Žosep Borelj pozvao je Skoplje da iskoristi ovaj zamah kako bi pokrenula ključne reforme i tako transformisala društvo i donela opipljivu koristi za građane.

On je posebno nagalsio 100 odsto usklađenost Severten Makedonije sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i pozavao ceo Zapadni Balkna da učini isto.

”Usklađivanje sa spoljnom politikom i sankcijama Evropske unije nije tehnička vežba. I mi to ne uzimamo zdravo za gotovo. To košta mnogo i dolazi sa troškovima. Ovo nije obična transakcija interesa, već odnos zasnovan na zajedničkim principima, vrednostima i ciljevima. Vaše potpuno usklađivanje jasno pokazuje strateški pravac koji ste izabrali”, zaključio je Borelj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar