U trendu

Varhelj: Nadam se da će ALB početi pregovore pre samitu u ZG

TIRANA – Evropski komesar za susedsku politiku i pristupne pregovore Oliver Varhelj danas je nakon sastanka sa albanskim premijerom Edijom Ramom izrazio nadu da će pristupni pregovori sa tom zemljom započeti pre samitu EU i Zapadni Balkan u Zagrebu, koji bi trebalo da se održi u maju ove godine, prenosi a1on.mk.

“Mi nastavljamo da cenimo Albaniju kao zemlju koja je spremna za početak pregovora. Cinjenica da pregovori nisu započeti u oktobru je zbog zabrinutosti nekih zemalja. Mi ćemo raditi sve dok ne postignemo cilj za početak pregovora. Radimo na otvaranju pregovora pre samita u Zagrebu”, rekao je Varhelj.

On je pozvao sve političke stranke u toj zemlji da pomognu u procesu otpočinjanja pregovora Albanije sa EU jer, kako je kazao, bez podrška svih stranaka nije moguće postići politički napredak.

“Razgovaraću i sa opozicijom da nam pomognu oko ovog pitanja da bismo došli do uspeha i iskoristili ovu priliku”, dodao je Varhelj.

Takođe, rekao je da će biti data pomoć Albaniji u vrednosti od 28 miliona evra.

“Imajući u vidu sve dobro što ste uradili, mi smo spremni da vam damo 28 miliona evra. Predlog smo poslali Evropskom parlamentu i verujem da će se procedura završiti veoma brzo”, objašnjava on.

Takođe rekao je da će pružiti pomoć građanima Albanije pogođeni zemljotresom.

Rama je na konferenciji za medije za Varheljom rekao da je EU jedini put za Albaniju i za Albance.

On je rekao da će donatorska konferencija za pomoć Albaniji u saniranju posledica zemljotresa biti održana 17. januara u Briselu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.