U trendu

Varšava: Demonstracije protiv Lukašenkovog režima

VARŠAVA – Stotine ljudi, među kojima i mnogi Belorusi koji žive u egzilu u Poljskoj, demonstrirali su danas u Varšavi u znak protesta zbog političke represije u susednoj Belorusiji, javlja AP.

Demonstracije su održane uoči prve godišnjice beloruskih predsednickih izbora koje predstavnici opozicije i mnoge zapadne države smatraju nameštenim.

Mnogi demonstranti su nosili crveno-belu zastavu beloruske opozicije, koja je zabranjena u Belorusiji, uzvikujući „Živela Belorusija“, ali u fokusu su bili prošlogodišnji predsednički izbori u Belorusiji održani 9. avgusta 2020. godine, preneo je AP.

Demonstranti su krenuli iz centra Varšave, da bi potom prošli pored ambasada SAD i Rusije i konačno došli ispred ambasade Belorusije u južnom varšavskom kvartu.

Ispred ruske ambasade govornici su optužili i predsednika Rusije Vladimira Putina da je odgovoran za represiju u Belorusiji, a na jednom transparentu bila je slika Lukašenka prikazanog kao da je vampir, sa krvlju koja mu curi iz usta.

Lukašenko je prozvan „poslednjim evropskim diktatorom“ zbog nemilosrdnog potiskivanja opozicije još od preuzimanja kormila države 1994. godine.

Zbog rasprostranjenog uverenja da je glasanje 2020. u Belorusiji bilo namešteno, a rezultati pokradeni, usledili su masovni protesti, ali i jačanje represije Lukašenkovog režima nad demonstrantima, disidentima i nezavisnim medijima, navodi američka agencija.

Od tada je, kako dodaje Asošijejted pres, više od 35 hiljada ljudi lišeno slobode, a hiljade su pretučene i izložene progonu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.