U trendu

Vatikan: Ostavka papinog bliskog saradnika kardinala Turksona

VATIKAN – Kardinal Piter Turkson iz Gane, koga neki vide kao kandidata da postane prvi papa iz Afrike u poslednjih 1.500 godina, iznenada je ponudio ostavku na jedan od ključnih poliožaja u Vatikanu, potvrdili su danas izvori upoznati sa tim pitanjem.

Turkson (73) je bio jedan od ključnih savetnika pape Franje za pitanja kao što su klimatske promene i socijalna pravda i jedini je Afrikanac na čelu neke vatikanske službe, prenosi Rojters.

Anonimni izvori u Vatikanu potvrdili su da bi papa tek trebalo da odluči da li će prihvatiti ostavku kardinala Turksona koji je na čelu značajne vatikanske službe za integralni ljudski razvoj.

Ta služba osnovana je 2016. godine kako bi se spojile četiri kancelarije koje su se bavile pitanjima mira, pravde, migracija i dobrotvornih organizacija.

Jedan dobro upućen izvor je portvrdio da se Turkson, koji je ima dve godine manje od obavezne starosne granice za penzionisanje, koja je 75 godina za kardinale, navodno se „zasitio“ sporovima i sukobima unutar Svete stolice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar