Vatrogasci napreduju u borbi sa požarima u Kaliforniji

Hiljade američkih, kanadskih i australijskih vatrogasaca rasporedjenih u Kaliforniji kako bi obuzdali požare koji danima haraju tom američkom državom, uspeli su noćas da napreduju zbog povoljnijih vremenskih uslova.

Prema rečima guvernera Gavina Njusama, više od 485.000 hektara, što je otprilike površina Velikog kanjona, pretvoreno je u pepeo u požarima kojih trenutno ima 625 od kojih je 17 velikih, a dva su najveća u istoriji Kalifornije.

Prvi požar je izbio 8. avgusta severno od San Franciska i oko 22 odsto vatre je pod kontrolom, dok je drugi, nastao istog dana jugoistočno od San Franciska, oko 10 odsto pod kontrolom.

Većina tih požara nastala je zbog udara gromova i rekordno visokih temperatura u centralnim i severnim delovima Kalifornije. Uništeno je više od 100 kuća, a ugroženo je 100.000 dodatnih zgrada, navode vlasti.

Ukupno 14.000 vatrogasaca poslato je na lice mesta iz Kalifornije, ali i drugih američkih država, iz Australije i Kanade, kako bi pokušali da obuzdaju požare. Požari, koji su ove godine nevidjenih razmera, obično se javljaju izmedju avgusta i novembra.

Visoke temperature i niska vlažnost koje su prošle sedmice doprinele širenju vatre, od juče su donekle smanjene, pa su vatrogasci mogli da malo predahnu. Oluje sa grmljavinom koje su bile predvidjene za nedelju i početak sedmice, na kraju nije bilo, ali su vlasti pozvale stanovništvo da i dalje bude oprezno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.