U trendu

Vatrogasci nastavljaju borbu sa požarima u Kaliforniji

SAKRAMENTO – Vatrogasci nastavljaju sa gašenjem požara u severnoj Kaliforniji, koji je postao drugi najveći požar u istoriji te američke države.

Takozvani požar „Diksi“ je uništio gotovo čitav gradić Grinvil, koji je osnovan u doba zlatne groznice, a vlasti upozoravaju da bi napori za obuzdavanje požara mogli potrajati nedeljama, prenosi Bi-Bi-Si.

U Kaliforniji je trenutno aktivno 11 velikih požara, a spasilački timovi već se spremaju na temperature veće od 38 stepeni u narednim danima.

Požar „Diksi“ izbio je 13. jula i od tada je opustošio više od 187.000 hektara.

Prema rečima zvaničnika, samo 21 odsto požara je obuzdano.

Tri osobe su nestale, a hiljade ih je evakuisano, a neki od njih sada žive u šatorima. Na oko 39 odsto okruga Pumas na snazi je nalog za evakuaciju.

Nakon što je prošle srede poharao Grinvil, požar sada preti malom gradu Kresent Milsu, na oko pet kilometara jugoistočno od Grinvila.

Vlasti su upozorile da su niski nivoi vlage učinili područje osetljivim na brzo širenje požara.

Više od 5.000 vatrogasaca trenutno se bori sa požarom „Diksi“.
Prema Nacionalnom međuresornom vatrogasnom centru, u 15 američkih država su aktivni požari, a trenutno postoji oko 107 velikih požara.

Upozoreno je na „veliki potencijal od širenja ozbiljnih šumskih požara duž zapada Sjedinjenih Država do kraja leta i do jeseni“.

U subotu je guverner Kalifornije Gevin NJusom rekao da „moramo odmah priznati da su ovo požari izazvani klimom“.

Klimatske promene povećavaju rizik od vrućeg i suvog vremena koje će verovatno podstaći požare.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.